GST Boehringer Ingelheim
  3 februari 2020

  Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'


  In het bedrijfsleven en de politiek duiken ze steeds vaker op: mensen die al op jonge leeftijd leidinggeven en verantwoordelijkheid dragen. Het besef groeit dat niet de leeftijd belangrijk is, maar vooral welk type leider iemand is. "Een bedrijf leiden is zoals 365 dagen per jaar een spaghetti-avond organiseren."

  De Limburger Jan Spaas, in zijn jeugd een Europese topruiter en van opleiding dierenarts, richtte in 2012 het biotechbedrijf Global Stem Cell Technology (GST) op, samen met zijn echtgenote Sarah Broeckx. GST ontwikkelde een stamceltherapie om paarden van artrose te genezen

  Het medicijn, Arti-Cell Forte, kreeg vorig jaar als eerste stamcelproduct ooit in de paardenwereld de marktautorisatie van het Europees Geneesmiddelenagentschap. Het potentieel is groot. Naar schatting een op de vier paarden heeft last van artrose. Alleen al in Europa gaat het om 1,4 miljoen dieren met die gewrichtsaandoening. Voor de verkoop van Arti-Cell Forte sloot de in Bilzen geboren Spaas eind 2018 een akkoord met de Duitse farmareus Boehringer Ingelheim. Sinds mei vorig jaar is het product in Europa op de markt. Spaas rekent erop Arti-Cell Forte volgend jaar ook op de Amerikaanse markt te kunnen lanceren. 

  Intussen werkt GST in zijn labo in het Oost-Vlaamse Evergem aan een vergelijkbaar medicijn voor honden, en aan een geneesmiddel voor peesletsels bij paarden. Ooit een geneesmiddel tegen artrose bij mensen kunnen ontwikkelen, is naar eigen zeggen de natte droom van Spaas.  


  Uit Trends van 30/01/2020
  29/01/20 om 21:00
  Bijgewerkt op 30/01/20 om 14:16